Saturday, April 12, 2008

Blog For Money @ Money For Blog?

Post ini tertumpu kepada para pembaca terutama yang ada blog. Yang tiada blog, apa kata para pembaca mulakan sekarang. Yang paling terbaik dengan menggunakan domain unik sendiri! Jadi, selama para pembaca mula blogging, apa yang sebenarnya berlaku? Adakah para pembaca sebenarnya blog for money atau money for blog? Ada perbezaan ke?

Sudah tentulah ada :) Ia amat besar bergantung kepada kategori mana yang para pembaca pilih. Kebiasaannya semua blogger ingin menjadi kategori blog for money tetapi end up menjadi money for blog. Ada juga yang bermula sebagai money for blog dan berakhir sebagai blog for money. Saya sendiri dikategorikan sebagai money for blog dan kemudian dalam proses menjadi blog for money.

Apakah perbezaan antara kedua-dua kategori ini? Tumpuan pertama kepada matlamat. Money for blog mementingkan trafik manakala blog for money mementingkan duit. Oleh kerana itu, website atau web blog money for blog akan mempunyai pertandingan seperti saya :) Buat review dan dapat duit. Post tertinggi akan dapat duit dan sebagainya. Ini bertujuan menarik trafik kerana orang tertarik dengan wang. Money for blog pula ialah menaip artikel berkesan supaya orang datang, meningkatkan CPC dan sebagainya tanpa menggunakan wang.

Pembuatan domain unik juga adalah ciri MFB, mereka invest sekurang-kurangnya Rm100 supaya domain kelihatan unik tanpa sebarang ekor. BFM pula mencuba untuk tidak menggunakan domain unik. Ada yang jatuh dan ada yang kukuh. Biasanya BFM domain adalah jenis baru, yang takut akan pelaburan di internet.

Ternyata, akhirnya kategori MFB lah yang akan berjaya dan mula menjadi BFM. Kebanyakan BFM pula akhirnya akan menjadi MFB untuk meningkatkan trafik kerana tanpa trafik, blog itu mati. Maka, saranan saya kepada para pembaca, investlah sebahagian kecil di dalam blog anda mengikut kemampuan anda kerana ia adalah pelaburan berpanjangan dan kesannya berpanjangan. Anda mungkin end up menjadi BFM yang berjaya seperti John Chow!

P/s : Ini bukan bermakna invest dalam benda mengarut seperti Monsun.biz! :p

2 comments:

  1. tu akuan adsense bro ke? tahniah bro :)

    ReplyDelete
  2. Eh, bukanlah. Ni adsense orang lain. Saya punya after dapat USD20 lebey dah kena beku sebab ada increase amount of click di web blog lain...sob...sob...

    ReplyDelete

 
ss_blog_claim=5aad5ed1c8ceb4641cefa49c80dcccf8